VÅRDANVISNINGAR FÖR STENBÄNKSKIVOR

Loimaan kivi - Keittiötaso

VÅRDANVISNINGAR FÖR NATURSTENSBÄNKSKIVOR

Bänkskivor av natursten är lätta att hålla rena genom att torka dem med en fuktig eller våt trasa. Den polerade ytan är tät och absorberar inte smuts djupt in i porerna, utan smuts som samlats på ytan är lätt att ta bort.

Rengöring

Vid behov kan man använda väl utspätt tvättmedel vid rengöringen. Granit tål väl neutrala (pH 6–8), svagt basiska (pH 8-10) och svagt sura (pH 4-6) tvättmedel. Man får dock inte använda starkt sura (pH under 2) eller basiska (pH över 11) tvättmedel, eller för grova och skavande tvättmedel.

Obs!
Ifall inverkan av tvättmedlet är oklart, lönar det sig att testa produkten på en plats där den eventuella skadliga effekten inte syns eller inte stör.

 

Skyddsbehandling av matta bänkskivor

För våra matta naturstensbänkskivor utför vi en skyddsbehandling på fabriken. Intervallen mellan skyddsbehandlingar är flera år, beroende på hur mycket bänkskivorna används. Man kan göra ett vattendroppstest genom att stänka lite vatten på skivan. Om vattnet format en vattendroppe på skivans yta, är skyddsbehandlingen i skick. Det är lätt att i fortsättningen förnya skyddsbehandlingen själv. Man kan beställa medlet som behövs från Loimaan Kivis försäljningstjänst eller hämta det från Loimaan Kivis butiker.

Obs!
Det är viktigt att man först tvättar skivan väl innan man utför en ny skyddsbehandling.

VÅRDANVISNING FÖR CAESARSTONE KVARTSKOMPOSITBÄNKSKIVA

Eftersom kvartsbänkskivor inte är porösa, absorberas materialet inte fläckar. Man behöver alltså inte impregnera eller vaxa bänkskivan. Det är lätt att torka den släta ytan ren. Man bör inte placera heta pannor direkt på bänkskivan. Använd alltid underlag. Att skära på en Caesarstone-yta avtrubbar knivar. Använd alltid ett skärbräde. Varken stå eller sitt på bänkskivan.

Daglig rengöring

För den dagliga rengöringen räcker det med en fuktig trasa och ett neutralt tvättmedel, t.ex. ett allrengörings- eller diskmedel. Ingrodda fläckar kan tvättas med varmt vatten och CIF Cream-tvättmedlet. Blanda CIF Cream med varmt vatten. Torka bänkskivan med en ren, fuktig trasa och skölj med mycket varmt vatten.

Ingrodda fläckar

Ingrodda fläckar kan avlägsnas med outspädd CIF Cream, som sprids ut med en mjuk tvättsvamp. Skrubba bort fläcken och skölj med varmt vatten. För att avlägsna torkade matrester kan man använda en plastskrapa.

Kemikalietålighet

Man bör undvika att Caesarstone kvartskomposit kommer i kontakt med kemikalier. Starka kemikalier, såsom medel för att öppna avlopp eller tvätta ugnar kan oåterkalleligt skada ytan.

Ämne Tolerans
Syror Tål bra
Oljor Tål bra
Kaffe, vin med mera Tål bra
Läskedrycker Tål bra
Blekmedel Undvik. Om ämnet påverkar ytan över 12 timmar, kan glansen försvinna
Basiska tvättmedel,
vars pH är över 12
Undvik. Om ämnet påverkar ytan över 12 timmar, kan glansen försvinna
Trikloreten Kan användas för att avlägsna fläckar, men ytan ska omedelbart efter sköljas med rent vatten
Aceton Kan användas för att avlägsna fläckar, men ytan ska omedelbart efter sköljas med rent vatten
Thinners Kan användas för att avlägsna fläckar, men ytan ska omedelbart efter sköljas med rent vatten
Avaa chat
Kysyttävää? Me autamme.
Terve!
Jos tarvitset apua, niin olemme täällä!